Back to Previous Page

ModSkool, Yamuna Khadar, Delhi, India (2017)

Artist/Designer: socialdesigncolab

Project Location: Delhi, India

Figure 1: Exterior of the school ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Suryan / Dang )
Figure 2: Inside of the classroom, the entire structure is one classroom ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Suryan / Dang )
Figure 3: Main Stucture ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Suryan / Dang )
Figure 4: Detail of the openable windows and the woven exterior ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Suryan / Dang )
Figure 5: Rendered proposal ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: SocialDesign Collaborative )
Figure 6: Structural exploded view along with costing breakdown ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: SocialDesign Collaborative )
Figure 7: The designers along with the team of the school` ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Unknown )
Figure 8: Children playing outside the school, next to the rotating panels of bamboo & steel that allow for ventilation ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Suryan / Dang )
Figure 9: Local weaving style detail with rope ( Source | Accessed : April 25, 2020 | Photographer: Suryan / Dang )

Style/Period(s):
Vernacular, Contemporary

Primary Material(s):
Metal, Recycled Materials, Fiber

Function(s):
Education

Related Website(s):

Significant Date(s):
2017

Additional Information:
Publications/Texts in Print:



Building Address: Chilla Khadar, River Yamuna, Delhi



Significant Dates: 19 September 2016
18 December 2019



Supporting Staff/ Designers: Swati Janu, Nidhi Sohane


Tags: bamboo, informal settlement, local resources, low budget, temporary

This project was made as a modular school for children in the rural areas of India. It is made with local weaving techniques and materials and was made with the ability to be rapidly demolished. This is also a very low cost project that serves the farmers of the region. This project was made by two architects who wanted to work for the rural areas and give back to the community. The school has a metal structure that can be unscrewed very easily while the walls are made from reused wooden frames, clad with locally dried grass mats and bamboos split by the designers and volunteers themselves. This school was meant to give the children a sense of pride and identity, the walls can be changed as they are hand woven.

Viewers should treat all images as copyrighted and refer to each image's links for copyright information.